Serviciu de tacâmuri pentru deserturi Petit Fours si Mignardise
Art Deco
atribuit atelierelor Ercuis - Franța
1920 - 1930
montură în alpaca argintată
Set format din patru accesorii pentru servirea deserturilor Petit Fours ( biscuiti ) si prajituri Mignardise.
Design elegant elaborat prin geometrizare în manieră specifică stilului Art Deco.
Palete ornamentate cu compoziții de motive geometrice ajurate.
Lame cu siluete fin subliniate prin gravarea suprafețelor de expunere.
Mânere oramentate cu accente volumetrice exprimate în retrageri succesive.
Tacâmuri a căror fabricație este atribuită atelierului Ercuis - Paris.
ERCUIS
Compania Ercuis a fost fondată în anul 1867 de către Adrien Celeste Pillon, preot într-un sat francez. Ercuis a devenit unul dintre cei mai prestigioși producători de tacâmuri, fiind furnziori pentru Orient Express, Normandie , Ritz și Athenee Plaza.
Petit Four
Denumirea de petit four (plural: petit fours, cunoscut și sub denumirea de mignardises) se referă la gustări de patiserie sau cofetarie, mici, de mărimea unei mușcaturi și provine din limba franceză însemnând “cuptor mic”.
Aceste gustari, petit fours, erau gătite în mod uzual într-un cuptor de dimensiuni mai mici, care era plasat, de obicei, lânga cuptorul principal. În secolul al XVIII-lea, unii brutari le puneau la coacere pe durata procesului de răcire a cuptoarelor pe carbune, pentru a profita de căldura stocată, exploatând astfel temperatura crescută de ardere a carbunelui, acesta fiind un combustibil mai costisitor în comparație cu lemnul.
În Franța secolului al XIX-lea, cuptoarele pe gaz nu existau. Oamenii foloseau, pe scară largă, cuptoarele de paine, care aveau doar două setări de temperatură: una de temperatură foarte ridicată, folosită la prepararea cărnurilor și legumelor, și o alta pentru petit fours. Setarea pentru aceste gustări era una de temperatură mai scazută, ideală pentru coacerea produselor de patiserie.
Aceste petit fours pot fi regăsite sub trei forme: glacé (“glazurate”) - mici gustari sub formă de tort, ecler sau tartă, glasate sau decorate în fondant sau glazura, salé (“sarate”) - aperitive de patiserie de mici dimensiuni, servite adesea la petreceri de tip cocktail sau bufeturi sau sec (“uscat”) - biscuiți savuroși, bezele, pricomigdale și foietaje.
În patiseria franceză, deserturile asortate, de mici dimensiuni, se numesc mignardises, în timp ce biscuiții tari, preparați cu unt, sunt numiti petit fours.
proveniență
Franța
marcaje
poanson cu marcaj cifric, indicând cantitatea de argint utilizată pentru placarea cu argint a fiecărui tacâm: 6 ( 6 grame )
fără marcaje de atelier
periodizare
1920 - 1930
periodizare realizată cu repere de stil, tip de marcaje, patină naturală originală, proveniență de lot și arie geografică
dimensiuni
furculiță
lungime: 17.1 cm
dimensiuni mâner: 11.7 cm/ 1.6 cm
dimensiuni furcă: 5.4 cm/ 3.2 cm
lingură ajurată
lungime: 16.8 cm
dimensiuni mâner: 11.7 cm/ 1.5 cm
dimensiuni căuș: 3.5 cm/5.3 cm
paletă
lungime: 17.1 cm
dimensiuni mâner: 11.8 cm/ 1.6 cm
dimensiuni paletă: 5.4 cm/ 3.7 cm
cuțit pentru porționare
lungime: 18.4 cm
dimensiuni lamă: 6.7 cm/ 2.3 cm
dimensiuni mâner: 11.7 cm/ 1.6 cm
gramaj
185.5 grame/set
stare de conservare
excelentă
fără tasări și fisuri
fără estompări ale stratului de argint
COST TRANSPORT
POȘTA ROMÂNĂ : 10 lei
FAN COURIER : 20 lei
TOATE ARTICOLELE SE LIVREAZĂ ÎNSOȚITE DE CERTIFICAT de PREZENTARE și FACTURĂ FISCALĂ