Impresionantă sabie de calău Ngala
| Ngulu |
triburile Ngombe - Bangala
DR Congo
sfârșit de secol XIX - început de secol XX
Sabia Ngalu (Ngala) este cunoscută sub denumirea de "sabie de călău " (eng. "executioner's sword"), pentru că aceasta a fost întrebuințarea sa principală în arealul geografic aparținând actualului stat Congo.
Realizat de artizanii Ngombe, ngulu-ul a fost utilizat de mai multe triburi din Congo și Zair, printre care și Bangala (Ngombe), etnici Mongo.
Numele Ngala sau Bangala a fost folosit de coloniștii francezi și belgieni pentru a descrie un grup etnic ce cupride mai multe triburi central-africane. Bangala a fost de fapt numele unei așezări coloniale de pe râul Congo, înființată în secolul al XIX-lea de călugări trapiști belgieni. De asemenea, Bangala se referă la limba vorbită de aceste triburi, un dialect al etniei Mongo din zona DR Congo. Numele Ngala figurează în mod frecvent pe hărțile coloniale și este considerat astăzi una dintre cele trei regiuni principale ale Republicii Democrate Congo. Totuși În această zonă, conviețuiesc mai multe triburi, toate din grupul etnic Mongo.
Începând cu primii ani ai secolului al XX-lea, aceste săbii cu un deosebit aspect dramatic, au fost folosite ca piese ceremoniale, dar, inițial, scopul creării lor a fost acela de executare a sclavilor. Execuțiile nu erau evenimente judiciare pentru infractori, ci evenimente festive, iar "aleșii" erau invariabil sclavi. Executarea sclavilor făcea parte dintr-o ceremonie de încheiere a unui pact de pace între două triburi aflate în conflict. Sursa documentară : " Tribal Arms Monographs " (Ro. Monografiile Armelor Tribale), autor Jan Elsen.
Victima era așezată în genunchi, capul acesteia fiind legat de creanga unui copac sau de o coardă de lemn arcuit. Astfel, capul retezat era proiectat în aer. Conform documentărilor realizate în secolul al XIX-lea, după execuție, trupul era dezmembrat, părțile acestuia fiind vândute pentru consumul uman. Sursa acestor informații este jurnalistul britanic Edward James Glave (Lucrarea " Savage Africa; or, Six Years of Adventure in Congo-Land. New York: Editura R. H. Russell & Son, anul publicării 1892), care a călătorit, în anii 1890, cu celebrul jurnalist și explorator Sir. Henry Morton Stanley.
La începutul secolulului al XX-lea, autoritățile coloniale belgiene au interzis atât canibalismul, cât și execuțiile ceremoniale, sabia ngulu devenind o armă utilizată în dansuri ritualice.
Începând cu această perioadă, triburile Ngombe au folosit sabia în dansul ceremonial "Likbeti", care se desfășura pe durata a două zile. În cadrul acestei ceremonii era sacrificată o capră, capul acesteia fiind retezat cu sabia ngulu, dintr-o singură lovitură. La sfârșitul dansului se ținea un ospăț, membrele și torsul caprei fiind consumate precum se facea în trecut cu părțile corpurilor umane.
Sabia oferită spre vânzare are mânerul sculptat în lemn de esență exotică și lama din fier forjat, decorată prin gravare și martelare manuală.
Lamă minuțios decorată cu suită de caneluri rotunjite și motive geometrice specifice triburilor Ngala.
Mâner decorat cu ținte metalice protuberante.
Plăsele decorate cu aplicații de cupru.
Veche manufactură de artizan congolez, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea.
Piesa este însoțită de o instalație de prezentare, compusă dintr-o bază din lemn masiv și un stativ din fier forjat și vopsit.
Gravură de epocă ilustrând o execuție realizată de triburile Ngala, Congo, perioada 1880 - 1900
proveniență
colecție privată: Belgia
țară de origine: D.R. Congo
periodizare
sfârșit de secol XIX - început de secol XX
1890 - 1920
periodizare realizată cu repere de stil, tehnică de manufacturare, patină naturală originală, proveniență de lot și arie geografică
marcaje
fără marcaje
dimensiuni
înălțime ansamblu cu stativ: 76.7 cm
lungime totală sabie: 69.5 cm
dimensiuni lamă
lungime maximă: 48 cm
lățime maximă : 14.7 cm
dimensiuni mâner
lungime maximă: 22.2 cm
lățime maximă: 7 cm
dimensiuni montură metalică: 9 cm / 6.3 cm
dimensiuni montură lemn: 12.7 cm/ 7.5 cm
dimensiuni stativ
înălțime: 61 cm
dimensiuni bază stativ: 23.4 cm / 19.2 cm / 4 cm
gramaj
635 grame / sabie
1,255 kg / stativ
1,890 kg / ansamblu
stare de conservare
excelentă
pe una din laturi, mânerul sabiei prezintă fisuri în structura lemnoasă și o reparație de epocă
monturi de fier cu patină naturală, curățată doar parțial, pentru redarea detaliilor și conservarea autenticității de vârstă
COST TRANSPORT
Acest produs nu este disponibil pentru livrare prin curierat Poșta Română !
FAN COURIER : 50 lei
TOATE ARTICOLELE SE LIVREAZĂ ÎNSOȚITE DE CERTIFICAT de PREZENTARE și FACTURĂ FISCALĂ