Născuta în suburbiile orasului Chicago Fullersburg, Marie Louise Fuller si-a început cariera in teatru, ca actrita pentru spectacole dedicate copiilor şi mai tarziu ca dansatoare si coregrafa. S-a facut cunsocuta prin dansurile burelsque in operete şi spectacole de circ. Practicand dansul modern, Fuller a dezvoltat propriile mişcari şi multiple tehnici de improvizatie. Este cea care a adus in arta coregrafica, costumele de matase iluminate cu tuburi, fiind detinatoarea unui brevet de inventie.
REGINA MARIA |
LOIE FULLER |
Desi Fuller devenise celebra în Statele Unite, prin spectacolele sale („Serpentine Dance” -1891), in urma unui turneu european a ales sa ramana la Paris, unde in scurt timp a devenit o imagine emblematica a curentului artistic art nouveau. Munca ei de pionierat a atras atentia, respectul, şi prietenia multor artişti francezi şi oameni de ştiinţă, precum Jules Chéret, de Henri de Toulouse-Lautrec, François-Raoul Larche, Henri-Pierre Roche, Rodin Auguste, Franz Stuck von, Denis Maurice, Theodor Thomas Heine, Koloman Moser, Stéphane Mallarmé, şi Marie Curie.
Loie Fuller (n. 15 ianuarie 1862 – d.1 ianuarie 1928) a format o prietenie strânsă cu Regina Maria, intensa lor corespondenta fiind o bogata sursa de informatii privind viata parziana a suveranei.
Printr-o conexiune de la ambasada SUA din Paris, in timpul Primului Razboi Mondial, Fuller jucase un rol determinant în acordarea unui imprumut Romaniei de catre Statele Unite.
Apoi, nn perioada în care Carol al II-lea a fost înstrăinat de familia regala, plecand la Paris cu amanta sa, Magda Lupescu, ea a fost cea care a intermediat dialogurile intre regina si fiul sau. Iniţial Fuller a pledat in favoarea acestui cuplu, dar mai târziu s-a alaturat opiniei suveranei, de separare a celor doi.
Impreuna cu Regina Maria şi omul de afaceri Samuel Hill, Fuller a contribuit la fondarea Muzeului de Arta, Maryhill. Acest muzeu gazduieste expozitii permanente de arta, printre care se fala si numeroase surse documentare despre cariera ei artistica.
Ocazional, s-a intors in Statele Unite pentru a organiza spectacole cu elevii sai, dar si-a petrecut sfarsitul vietii la Paris, unde a murit de pneumonie la 1 ianuarie 1928, la vârsta de 65 de ani.
autor:
Neagu C. Andrei
manager www.artantik.ro
Bibliografie:
Loie Fuller : „Quinze ans de ma vie” Paris 1908
Marcia si Richard Current : „Loie Fuller, Goddess of Light ” 1994 surse online: www.wikipedia.com