ARTA METALOPLASTIEI în TAXCO
tradiție și modernism
După Revoluția din anul 1910 ( războiul de independență față de Spania), Mexicul se afla într-o amplă mișcare socială de eliberare de sub controlul european și nord-american. În acest context, după o lungă perioadă de dominație străină, artiştii se confruntă cu o puternică dorință de a reveni la rădăcinile native, indigene și adoptă o amprentă stilistică pre-colonială cu influențe tradiționale pre-columbiene, aztece și pur mexicane.
Fascinat de arta mexicană, în anul 1929, arhitectul american William Spartling se mută în orășelul colonial Taxco.
William Spartling ( 1900 – 1967)
Taxco , era încă din vremea aztecilor un centru de extracție și prelucrare a argintului, însă într-un mexic aflat sub dominație străină, orașul devenise exclusiv o sursă de export a materialului brut.
În anul 1931, Dwight Morrow, ambasadorul SUA în Mexic, într-o discuție cu Spratling, remarca faptul că niciodată acest oraș nu a fost considerat ca fiind un centru de producție și că este păcat ca atat resursele naturale cât și creativitatea nativilor mexicani să nu fie folosite în scopul creării unei industrii ce poate stimula economia regiunii.
Ulterior, Spratling angajează doi experimentați bijutieri din Iguala și pune bazele unui atelier și a unei școli de creație ( atelierul Taller de Las Delicias) . În scurt timp, alți meșteșugari i se alatură și astfel începe producția de articole decorative și bijuterii din argint , cupru, elemente textile, precum și piese de mobilier – toate proiectate de Spratling. Designul s-a bazat pe motive pre-columbiene, realizat prin tehnici tradiționale, exclusiv manual.
Spartling a creat un sistem de ucenicie al argintarilor, inițiind și instruind tineri artizani. De-a lungul timpului, cu sprijinul maestrului, mulți dintre acești ucenici și-au deschis ateliere și magazine proprii.
Inițiativa lui Spartling a atras o explozie de energie creativă și artistică, Taxco devenind un oraș al artelor și atrăgând numeroși turiști precum și personalități și celebrități ale timpului, atât din Mexic cât și din Statele Unite.
Unul dintre cei mai celebrii orfevrii a fost Antonio Castillo ( septembrie 1917 – mai 2000) , printre primii ucenici ( zorritas) ai lui Spartling. În anul 1939 , împreună cu soția ( Margot ) și frații săi (Chato, Coco, și Miguel) , își deschide propriul atelier ( Los Catillos), precum și propria sa școală de ucenici.
Antonio Castillo ( 1917- 2000)
Jorge Castillo Terán, „El Maestro Chato.”, unul din frați, este atât inventatorul unor tehnici de prelucrare a metalelor cât și a unor aliaje metalice.
tehnici elaborate de Chato Castillo:
„metale căsătorite”
( metales casados / married metals/ metales castillo)
mozaic aztec ( realizat în nod tradițional din „ciment” de semințe presate, intarsii de pietricele semiprețioase( mexican inlay)
sfeșnic argint cu intarsie Concha ( intarsie cu scoică abalone)
Alte tehnici : Încrustarea argintului cu onix, Pavón (oțel cu patină albastră – tehnica de pictură metalică)
Cele opt metale utilizate în diverse combinații : nichel, aur, argint, cupru, alamă, alpaca, Rex, și Monel.
Rex este un aliaj inventat de Chato, format din argint 5% , 45 % nichel, și cupru 50%. Monel este un aliaj de cupru și alamă.
zaharniță argint sterling. intarsie de malachit. atelier Los Castillo
Margot van Voorhies Carr ( Margot de Taxco) , nascută în Los Angeles,U.S.A .
În anul 1948, după divorțul de Antonio Castillo, a părăsit Los Castillo , înființând propriul său atelier: Margot de Taxco., Margot a fost inspirată de arta japoneză si de curentul art deco. Ea a produs ansambluri frumos finisate – coliere, broșe, brățări, cercei din argint și argint emailat ( champlevé ) . În atelierul ei, bărbații modelau bijuterii de argint, iar femeile erau responsabile cu emailarea prin pensulație. Bijuteriile realizate în atelierele Margo, se disting prin varietatea modelelor, complexitatea intarsiilor, eleganță, și feminitate.
Înainte de a încheia acest scurt istoric al tradițiilor meșteșugăresti din Taxco, trebuie să îl menționăm și pe unul dintre ultimii mari artizani ai valorilor artistice din Taxco: maestrul Sigifredo Pineda ( Sigi) ( născut în anul 1929 in Taxco)
La începutul anilor 1950, el a dezvoltat propriul stil, încorporând în arta mexicană mai multe elemente internaționale decât contemporanii și predecesorii săi, care au utilizat teme simbolice pre-columbiene. Viziunea sa artistică este un modernism organic , un suflu nou în orfevreria mexicană.
Inevitabil afectată de consumerism și implementarea în producție a mașinilor de prelucrat, arta meșteșugărească din Taxco și tehnicile manuale sunt încă bine păstrate și transmise noilor generații. Chiar mai mult decât a păstra vechiul meșteșug, Los Castillos este și în prezent, unicul atelier din Taxco în care ucenicii și maeștrii elaborează și perfecționează noi tehnici de metaloplastie.
Manufacturile maesștrilor argintari din Taxco ,sunt în prezent printre cele mai căutate şi valoroase colecții de bijuterii din lume.
autor,
Neagu C. Andrei
manager,
www.artantik.ro
magazin online: bijuterii vintage, antichități și artă plastică
(c) www.artantik.ro 2012