Legenda Sfântului Valentin, istoria zilei de Sfântul Valentin și povestea patronului spiritual al acestei zile sunt învăluite în mister. Încă din antichitate cunoaștem faptul că luna februarie este sărbătorită ca luna iubirii și ca zi a Sfântului Valentin, așa cum o știm și în zilele noastre. Această zi are atât origini creștine cât și tradiții datând din antichitatea romană. Dar cine a fost de fapt Sfântul Valentin și cum a fost el asociat acestui vechi ritual ?
Când împăratul Claudius al II-lea (n.214 – d.270 d.Hr. ), cunoscut și sub numele său Marcus Aurelius Claudius Gothicus, a decis că bărbații singuri sunt soldați mai buni decât cei cu soții și familie, el a aprobat celibatul pentru tineri. Sfântul Valentin, realizând nedreptatea decretului împăratului Claudius al II-lea, a continuat să oficieze în secret căsătorii pentru tinerii îndrăgostiți. Atunci când acțiunile Sfântului Valentin au fost descoperite, împăratul Claudius a ordonat ca el să fie pedepsit cu moartea.
O altă legendă atestă faptul că Sfântul Valentin a fost omorât încercând să ajute creștinii să evadeze din închisorile romane, unde erau adesea bătuți și torturați.
Există însă și o legendă conform căreia prima scrisoare romantică de Sf. Valentin a fost trimisă de un prizonier cu numele de Valentin, către fata temnicerului său, de care se îndrăgostise. Se spune că această scrisoare a fost semnată “de la al tău Valentin“, o expresie folosită și în zilele noastre. Deși adevărul din jurul zilei de Sfântul Valentin este tulbure, toate legendele țesute în jurul personajului cu numele Valentin îl descriu ca fiind un erou martirizat și mai important, un personaj ce simboliza romantismul.
Originile sărbătorii Sfântului Valentin: Un festival păgân din luna februarie.
Încă din Evul Mediu, datorită reputației sale, Sfântul Valentin devine cel mai popular sfânt din Anglia și Franța.
În timp ce unii cred că Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită în mijlocul lunii februarie pentru a comemora aniversarea morții sau a îngropării Sfântului Valentin care, probabil, a avut loc în jurul anului 270 d. Hr. , alții susțin că Biserica Creștină a decis plasarea sărbătorii de Sf. Valentin la mijlocul lunii februarie, într-un efort de a „creștiniza” celebrarea păgână a sărbătorii Lupercalia (ritual antic de purificare a sufletului și a orașului, sărbătoare posibil pre-romană, celebrată între zilele de 13 și 15 februarie, închinată lui Faunus, zeul roman al agriculturii, dar și fondatorilor Imperiului Roman: Romulus și Remus).
Pentru începerea festivalului, un ordin de preoți romani format din membrii Lupercalia s-ar fi adunat la o peșteră sacră unde sugarii Romulus și Remus, fondatorii Romei, ar fi fost îngrijiti de lupoaică. Pentru a marca începerea ritualului preoții sacrificau o capră pentru fertilitate și un câine pentru purificare, aceștia înmuiau mai apoi bucăți din carnea caprei în sângele câinelui și mergeau pe străzi atingând ușor femeile și stropind culturile cu sânge, pentru fertilitate și abundență.
Conform legendei, după ritualul sacru, toate femeile tinere din oraș își puneau numele într-o urnă mare din care burlacii orașului ar fi ales fiecare câte un nume, formând astfel perechi. De multe ori, perechile astfel formate își consolidau relația prin încheierea unei căsătorii.
Ziua Sfântului Valentin: O zi romantică.
În ciuda ascendenței inițiale a Creștinismului, tradiția sărbătorii Lupercalia a rezistat destul de mult timp, deși era considerată ca fiind păgână.
Papa Gelasius declara la sfârșitul secolului V ziua de 14 februarie ca fiind ziua Sfântului Valentin și nu cu mult mai târziu această zi a fost asociată cu iubirea și romantismul .
De asemnea, în antichitate, în Anglia și Franța, ziua de 14 februarie semnifică și începutul sezonului de împerechere pentru păsari, de aici survenind și ideea că ziua Sfântului Valentin ar trebui să fie o zi de celebrare a dragostei .
Prima consemnare a celebrării zilei Sfântului Valentin ca o sărbătoare romantică, este în anul 1375. În acest an, poetul Geoffrey Chaucer (n.1343 – d.1400) a scris un poem pentru a onora aniversarea logodnei regelui Richard al II-lea (n.1367 – d.1400) al Angliei cu Anne de Boemia (n.1366 – d.1394). În acest poem, Chaucer face referire la ziua de 14 februarie ca fiind ziua în care păsările își găsesc perechea.
Un alt vechi poem scris cu ocazia celebrării zilei Sf. Valentin este cel adresat în anul 1415 de Charles, Ducele de Orleans (n. 1394 – d.1465), soției sale. Poemul a fost scris în timp ce ducele era întemnițat în Turnul Londrei, fiind capturat după Bătălia de la Agincourt.
Felicitările de Sfântul Valentin
Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită mai ales în Statele Unite, Canada, Mexic, Marea Britanie, Franța și Australia.
În Marea Britanie „Ziua Îndrăgostiților” a început să fie sărbătorită în secolul al XVII-lea , iar la mijlocul secolului al XVIII-lea, era un lucru obișnuit pentru prietenii și indragostiții din toate clasele sociale de a face schimb de bilețele prin care își exprimau afecțiunea.
Americanii au început însă schimbul de felicitări încă din anii 1700, iar în anul 1840 au început să fie vândute felicitările produse în masă.
Esther Howland (n.1828 – d.1904), cunoscută sub pseudonimul “Mamă a lui Valentin” a confecționat creații elaborate din dantelă, fundițe și poze colorate manual.
În anul 1900, ca urmare a îmbunătățirii tehnologiei de imprimare, în Europa Occidentală, cărțile poștale au început să înlocuiască scrisorile, aspect care a condus la o creștere a popularității acestei sărbători romantice.
Astăzi, Greeting Card Association atestă faptul că în preajma zilei de Sfântul Valentin sunt trimise anual un miliard de cărți poștale, femeile cumpărând cca. 85% dintre acestea.
În zilele noastre, cu ocazia celebrării zilei Sfântului Valentin sunt expediate aproximativ 150 de milioane de cărți poștale, din acest punct de vedere această sărbătoare devenind cea de-a doua veche și populară sărbătoare creștină, după cea a Crăciunului.
surse documentare :
wikipedia.com
history.com
Traducere și adaptare : Andra Patanghel & Andrei Neagu
Editare grafica : Anca Adina Neagu
drepturi rezervate (C) www.artantik.ro #artantik