Designul bijuteriilor victoriene a fost influentat atat de noile descoperiri istorice cat si de evenimente naturale din acea perioada. Un exemplu al acestor influente este constituit de catre moda bijuteriilor “crescent moon & Halley star”. Incepand cu anul 1835 ( 10 noiembrie 1835) acestea au celebrat trecerea cometei Halley.
in oferta magazinului online www.artantik.ro
Bijuteria din imagine este manufacturata in perioda 1835-1870. Aceasta periodizarea s-a putut realiza pe baza reperelor de tehnica a sistemului de inchidere.
Astfel, conform cataloagelor internationale ce trateaza istoria bijuteriilor vintage, este cunoscut faptul ca balamaua tip “T”, ce permite mobilitatea acului de prindere, a fost folosita numai pana la sfarsitul anilor 1870, cand atelierele europene au adoptat sistemul cu balama circulara.
inchidere cu balama ” T „, ac supradimensionat si anou deschis
Un alt reper de datare al acestei brose: pana in anul 1880 acul se prindea in anou “C” deschis, fara element suplimentar de siguranta ( parghie – carlig mobil ).
Prinderea acului cu sistem “trombone” a fost patentata in anul 1850. Acesta permitea fixarea acului intr-un tub retractabil.
brosa victoriana cu inchidere ” trombone ” in ofeta www.artantik.ro
Exemplificare cu imaginea unei brose victoriene de atelier austriac ( cca 1867-1872). Periodizare realizata pe baza marcajului de titlu argint : pictograma “Diana”
O alta caracteristica a broselor realizate in anii 1800, este acul supradimensionat, a carui lungime depaseste diametrul monturii.
Iata cateva imagini ce ilustreaza modul de prindere si utilitatea acestui sistem :
Designul „crescent moon – Halley” a fost reluat in anii 1910, dupa o noua trecere a cometei Halley ( 20 aprilie 1910). Brosele din acea perioada se diferentiaza de cele mai vechi, prin prezenta balamalei circulare.
Cum urmatoarea trecere a cometei Haley va fi in anul 2061, apreciem ca este frumos sa putem lasa mostenire copiilor si nepotilor nostri o astfel de bijuterie, incarcata de istorie si inegalabila eleganta specifica manufacturilor victoriene.
autor: Neagu C. Andrei
manager www.artantik.ro
art.antik@yahoo.com