BIJUTERIILE DAMASCENE
TRADITIE, TEHNICI SI STILURI
DAMASQUINADO de ORO
SHAKUDO – AMITA DAMASCENE
REED & BARTON DAMASCENE
Damasquinado este o tehnica manuala prin care metale nobile ( fier forjat , otel inoxidabil, otel de Toledo) sunt decorate cu metale pretioase ( aur verde de 18 karate , aur galben de 24 karate si argint).
Mai intai, utilizand instrumente ascutite , artizanii graveaza metalul de baza cu o multitudine de caneluri fine, formand modelul decorativ ale carui contururi sunt decorate cu aur si argint.
Apoi, prin ciocanire in dalta, fire de aur si argint sunt presate în aceste caneluri .
Pentru a obtine fundalul de culoare neagra, partile metalice nedecorate sunt ulterior oxidate cu acizi speciali sau prin scufundare in acizi fierbinti (oxidarea aurului verde de 18 karate). Suprafetele nedecorate ( reversul) sunt placate cu aur galben de 24 karate.
În final, se realizeaza montura suprafetei decorate pentru a se obtine produsul finit.
Bijuteriile astfel realizate au un aspect dramatic, cu multe desene sau modele ce au in principal design renascentist cu pasari ?i flori, sau motive arabesque.
DAMASQUINADO de ORO
Tehnica a fost folosita si de catre egipteni, greci şi romani, devenind populara în Europa in Evul Mediu, atunci cand maurii au adust din Damasc aceast mestesug.
TOLEDO
Cu o traditie datand din secolul al XVII- lea, orasul spaniol Toledo, este in prezent cel mai mare centru de productie pentru articole decorative si bijuterii realizate in aceasta maniera. Aici procedeul se numeste DAMASQUINADO de ORO iar tehnica utilizata este picado a punceta.
EIBAR
Articole damasquinado se mai produc si in Eibar, oras situat in regiunea Tara Bastilor. Aici traditia a debutat la inceputul secolului al XIX-lea, iar tehnica este usor diferita de cea toledana. Procedeul de gravare se numeste estriado a cuchilla . Aceasta tehnica este folosita in principal pentru decorarea armelor ( pistoale, cutite, arme de vanatoare). Spre deosebire de cele toledane, majoritatea pieselor realizate in Eibar poarta marcaje de atelier, pansoane de orfevrii si dedicatii.
AMITA DAMASCENE
SHAKUDO
Incepand cu anul 1855 , pentru decorarea sabiilor de samurai , in Japonia a fost folosita o tehnica similara. Totusi, vechea tehica japoneza, numita shakudo, este diferita de ceea damascene. Denumirea de Amita Damascene, provine de la numele companiei europene care la inceputul secolului XX a importat din Japonia, bijuterii produse prin aceasta tehnica.
Shakudo, are la baza un aliaj de aur ?i cupru (aur 4-10%, 96-90% cupru), care este tratat cu un lac de culoare indigo / negru. Shakudo nepatinat are culoare bronzului, culoare inchisa fiind realizata prin incalzire si aplicarea unei solutii speciale de patinare, numita rokusho.
In designul bijuteriilor amita damascene intalnim in mod frecvent decoratiuni peisagistice.
REED & BARTON DAMASCENE
Fondata în 1824, compania americana Reed & Barton se bucura de o mare reputatie, fabricand bijuterii, tacamuri din argint, tacamuri argintate si obiecte decorative. Compania este recunoscuta atat pentru deosebitele sale linii decorative cat si pentru manopera de cea mai inalta calitate.
Reed & Barton a brevetat o tehnica damascene ce se distinge prin utilizarea ca metal de baza a argintului. Deasemenea, o alta caracteristica a tehnicii este reprezentata de accentele de culoare cu nuante chihlimbar si oranj.
„ AUR NEGRU DE TOLEDO ”
Fara a dori sa polemizez pe acest subiect, am remarcat faptul ca in mediul online romanesc, unii comercianti de bijuterii vintage au inventat pentru aceste tehnici, denumirea: „ aur negru de toledo”. Fiind doar o denumire comerciala „ cu lipici”, mentionez ca aceasta sintagma nu este folosita in nici o arie geografica in care se produc articole decorative realizate prin acest procedeu. Denumirea ” oro de toledo ” fiind folosita speculativ si numai ocazional de catre comerciantii de suveniruri din Spania.
DATAREA BIJUTERIILOR DAMASQUINADO
Mare parte din vechile bijuterii damasquinado, nu prezinta marcaje de atelier sau orfevru. Manufacturile mai recente ( incepand cu anii ’70) sunt marcate cu diverse logo-uri si poansoane, insa in lipsa unei indexari de catalog , acestea sunt dificil de atribuit unui anume atelier.
Din experienta acumulata in ultimii ani, am remarcat faptul ca majoritatea bijuteriilor damasquinado mai vechi ( anii ’40 – ’50 ) au ca metal de baza fierul forjat si nu otelul. Acest aspect putand fi observat si din patina diferita pe care o are stratul de aur. Reactia produsa dupa placare este diferita in cazul otelului si a fierului.
Fie ca vorbim de cercei , brose sau bratari, un alt criteriu de apreciere a vechimii bijuteriilor damasquinado, este tipul sistemului de prindere . Asfel, in functie de tipul sistemului de inchidere sau prindere, specific unei anumite perioade, putem aprecia vechimea unei bijuterii. In lipsa unor marcaje elocvente, acest criteriu poate fi aplicat pentru datarea oricarui tip de bijuterii vintage sau antiques.
Puteti achizitiona bijuterii damascene din magazinul nostru online
In finalul acestui articol, va invit sa faceti comentarii si sa furnizati orice informatie documentara ce poata fi utila colectionarilor.
autor : Neagu C. Andrei
manager www.artantik.ro
(c) www.artantik.ro 2012
contact:
ArtAntik Antichitati
id yahoo messenger: