Lemnul fosilizat: una dintre cele mai rare și prețioase esențe lemnoase

Lemnul de turbărie (eng. bog-wood), cunoscut și ca “lemn fosilizat”, abonossau “morta” este un lemn extrem de rar și de apreciat de către cunoscători. Este vorba de trunchiuri și rădăcini de copaci care au fost scufundate în turbării (sau medii asemănătoare precum albii de râuri, lacuri, mlaștini) pentru perioade foarte lungi de timp (variind de la cateva secole la câteva milenii) și care se află în stadiile incipiente de fosilizare, etapele ulterioare fiind cele în care se formează jet-ul (jais), lignitul și cărbunele.

Antichități abanos: statuetă balineză – Dewa Ruci – în oferta ArtAntik Gallery

Din cauza condițiilor anaerobe și a mediului acid din turbării, lemnul s-a conservat fără a fi afectat de efectele putrefacției, fiind în același timp supus unui proces de modificare morfologică. Astfel lemnul își schimbă culoarea, devenind mai închis din cauza reacțiilor dintre mineralele și molecule de fier din turbărie și taninii prezenți în mod natural în fibra lemnoasă. Astfel culoarea lemnului fosilizat  poate varia de la maro deschis (chiar auriu) la negru, cu cât este mai întunecată nunța, cu atât lemnul este mai vechi. De menționat este faptul că datorită condițiilor speciale în care lemnul de turbărie se formează nu există două trunchiuri cu nuanțe identice chiar dacă au fost extrase din aceeași turbărie. Astfel fiecare bucată de lemn este unică.

Trunchi de abanos fosilizat descoperit în albia unui râu,  Provincia Jiangxi, China, cu o vechime estimată de 4000-6000 ani.

 

 Având în vedere că lemnul de turbărie a trecut printr-un complex dar nefinalizat proces de pietrificare, acesta are o  densitate mai ridicată și o rezistență crescută substanțial. De aceea este un lemn de esență foarte tare, greu de sculptat, ce necesită unelte specializate, și doar cei mai îndemânați artizani reușesc să-l transforme în veritabile opere de artă. 

 În Europa lemnul de turbărie, de obicei stejar, este întâlnit mai ales în Irlanda și în Croația, zone în care este și exploatat în scop comercial. Este folosit în producția de mobilă și decorațiuni exclusiviste. Fiind un material extrem de rezistent se pretează la temperturi înalte, motiv pentru care este folosit în manufacturarea pipelor de lux.  În Asia cel mai apreciat lemn fosilizat este cel de abanos, material extrem de rar și scump. În China este cunoscut sub numele de muhuashi (chin.木化石, pinyin: mùhuàshí, trad. lemn pietrificat), iar în Japonia este numit umoregi (trad. lemn îngropat). Abanosul fosilizat este rezervat doar pentru crearea unor obiecte speciale cum ar fi reprezentări sculpturale ale zeităților și rafinate piese decorative. Fiind o raritate, valoarea sa este comparabilă cu cea a celor mai scumpe esențe lemnoase tropicale. Un trunchi de abanos fosilizat în stare bună poate ajunge la câteva sute de mii de euro.

 

Pipă din lemn fosilizat

 

Autor : Redactare, traducere și adaptare: Cosmin George Chițu – absolvent al Universității Naționale din Taipei (Taiwan) și posesor al atestatului de limbă chineză HSK 4, cercetător amator, pasionat de sinologie și cultură asiatică.

Articol documentar redactat în exlusivitate pentru ArtAntik.ro și ArtAntik.info

 

 

 

 

Surse documentare:

Cercetări și aprecieri personale

davorinmortapipes.wordpress.com

globaltimes.cn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *