colectia de bijuterii CORO , dedicata vizitei Reginei Maria in Statele Unite (1926)


Brosa Coro
  Cercei / Butoni Coro           Colier Coro

Dansatoarea Loie Fuller, prietenă apropiată a Reginei Maria , este cea care a încurajat-o pe suverană să faca o vizită pe tărâm american şi cea care s-a zbătut teribil să transforme deplasarea într-un succes de proporţii.

Fuller a format o prietenie strânsă cu regina, intensa lor corespondenta fiind o bogata sursa de informatii, ce a inlesnit demersul nostru, de a cataloga aceasta colectie de bijuterii.

In timpul vizitei din S.U.A, artista organizeaza o intalnire intre Regina Maria si un reprezentant al casei de bijuterii CORO (  Cohn & Rosengberger Co.). Datorita spectaculoasei popularitati a suveranei pe taram american, compania se arata foarte interesata de a produce o colectie de bijuterii dedicata acestui eveniment.

In urma acestei intrevederi  Regina da un acord prelabil pentru realizarea unei colectii formate dintr-un set de bijuterii ( colier cu pandant, cercei/butoni, si brosa). Ulterior plecarii din S.U.A,  prin intermediul lui Fuller, se stabilesc detaliile designului.

Regina alege ca elementul central al acestor bijuterii sa aiba un design similar cu distinctia Ordinul Coroana Romaniei ( model 1881), purtand inscriptia ” PRIN NOI INSINE” „14 MARTIE 1881”. In centru medalionului este plasat cunoscutul simbol „American Eagle”, inlocuind insemnul coroanei regale.


 
 
Puteti cumpara bijuterii din aceasta colectie din magazinul nostru online !
 

wwww.artantik.ro

 
 
SIMBOLISM si HERALDICA


Ordinul Coroana Romaniei
Model 1881
American Eagle

Cum in designul unei astfel de bijuterii niciun element nu a fosta ales intamplator, procedam la o descrierea elementelor simbolistice:

Vulturul american este adaugat prin nituire solida in bronz, in centrul medalionului. Accente de culoare realizate prin smaltuiresi decorare cu email plique-a-jour.

In partea stanga, vulturul cuprinde in ghiare  un manunchi de 13 sageti, simbolizand cele 13 state originale ale S.U.A, in partea dreapta tinand o ramura de maslin ce simbolizeaza pacea.

Impreuna, aceste elemente simbolizeaza : ” dorinta puternica pentru pace , dar vom fi întotdeauna pregatiti pentru război. „

Pe panglicile cu lauri, partial estompate, se pot observa urmatoarele inscriptii gravate: …” IA LUCIS”  „VIA CRU”…

Desi partial estompate, putem identifica textul complet :  „VIA LUCIS” ,  „VIA CRUCIS” .

VIA LUCIS

„PE CALEA LUMINII” :  cunoscut dicton masonic si crestin,explicat si teoretizat in lucrari ale celebrului francmason american Albert Pike. Este binecunoscuta influenta masonerei in diplomatia internationala, atat in timpul cat si dupa prima conflagratie mondiala.

„VIA CRUCIS” 

PE CALEA CRUCII  – dicton crestin

Exista si o alta varianta de pandant , al caror anturaj central nu este flancat de panglici cu aceste inscriptii.

 Designul piesei, foarte elaborat, ne releva si un alt element simbolistic. In partea superioara este prezent simbolul monarhic „fleur de lis”. Simbol folosit, sub diverse reprezentari si variante grafice  in heraldica majoritatii blazoanelor monarhice  occidentale, asociat cu spiritualitatea si virtutea feminina. In aceasta versiune, este prezent peobiectele personale ale doamnelor din Casa de Hohenzollern din care a facut parte (pana in anul 2012 si Casa Regala a Romaniei.

Pe revers putem observa marcajul casei de bijuterii „Coro”, panson cu grafie in  caractere cursive.

Acets tip de marcaj este intalnit pe mai multe bijuterii Coro din acea perioada.
vezi CATALOG MARCAJE CORO

PERIODIZARE

Colectia de bijuterii dedicata vizitei Reginei Maria in Statele Unite,a  fost lansata la inceputul anului 1927.

Pana la aceasta data, nu am reusit sa aflam numarul de piese realizate, insa frecventa foarte scazuta cu care ele apar prin targurile de bijuterii vintage&antiques din Statele Unite, ne indreptatesc sa apreciem faptul ca au fost fabricate intr-o serie limitata.

Colaboratorii nostri de peste ocean, cauta in continuare astfel de piese, pentru ca www.artantik.ro sa va poata oferii aceste bijuterii de colectie.

Dat fiind faptul ca aceasta companie si-a incetat definitiv activitatea in anul 1979, nu am putut lua legatura cu un reprezentant ce ar putea sa ne furnizeze informatii suplimentare.

In masura in care apar noi informatii voi revenii asupra  acestui articol.

CORO JEWELRY

Coro: Cohn & Rosenberg ( 1902-1979 )

Compania Cohn & Rosenberg a fost fondata in New York in anul 1902.

In anul 1911 a fost deschis primul atelier de creatie in Providence, USA. In acea perioada brandul detinea magazine in cele mai mari orase americane, Canada, Anglia si Mexic.

Corocraft este marca sub care compania a produs in Marea Britanie in perioada 1961-1969.

In anul 1969, dupa moartea celor doi fondatori Cohn (1910) si Roenberger (1967), compania si stocul de marfa existent, au fost vandute vandut unei corporatii.

Pana in 1979, aproape toate liniile de productie si-au incetat activitatea.

CATALOG MARCAJE CORO

autor: Neagu Cornel Andrei
manager, magazin online www.artantik.ro

Bibliografie:
Giovanni Lista : „Loïe Fuller, Danseuse de la Belle Epoque” 1994
Loie Fuller : „Quinze ans de ma vie” Paris 1908
surse online:
www.illusionjewels.com
www.wikipedia.com
www.historia.ro
www.unstory.com
www.wikipedia.com

Citeste urmatorul articol: PRIETENIA REGINEI MARIA CU LOIE FULLER

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *