Categorii

Impresionantă mască tribală Lulua | Congo | început de secol XX

Vandut Impresionantă mască tribală Lulua | Congo | început de secol XX

Informatii si comenzi telefonice
0727.826.845 / 07ARTANTIK

Cod produs: Masca Lulua
Disponibilitate: Vandut
2500 Lei Preţul în puncte de recompensă: 20
Cant: Adaugă în Coş

vezi toate detaliile produsului

Impresionantă mască tribală Lulua

Republica Democrată Congo

cca. 1930

 

Lulua sau Luluwa (cunoscut în trecut drept Bene Lulua) este un termen generic care desemnează mai multe grupuri etnice înrudite ce populează  zona centrală și sudică a Republicii Democrate Congo. Deorece este o populație eterogenă, care a intercaționat intensiv cu triburile învecinate, reprezentările sculpturale sunt variate, împrumutând și combinând diverse elemente stilistice.

Societatea Lulua este bazată pe un sistem al castelor ce include nobilii, războinicii, agricultorii liberi și sclavii domestici. Din punct de vedere religios, situația este asemănătoare cu cea a reprezentărilor artistice – există o pleiadă de credințe animiste strâns legate de un cult ancestral al fertilității. De asemnea, fiind o populație semi-nomadă de vânători-războinici, populația Lulua a dezvoltat un apetit ritualic pentru formele statuare fetișiste, utilizate în scop protector  în timpul vânătorilor și a campaniilor militare.  

Măștile Lulua, a căror compoziție estetică este imposibil de definit datorită diversității și a influențelor externe, se clasifică în două categorii: cele cu modele faciale complicate, fie pictate (stilizări ale tatuajelor), fie incizate (stilizări ale scarficarilor) și cele mai simpliste, lipsite de prea multe ornamente. Masca prezentată, ce înfățișează chipul unei străbune, face parte din ultima categorie și cel mai probabil a fost folosită în ritualurile de circumcizie și în ceremonii funerare.

Masca se remarcă printr-un rafinat stil naturalist, definit prin simetrie și proporții armonioase. Arcadele înalte, alungite până în zona nărilor, formează două concavități separate de linia ascuțită a nasului. Acest gen de reprezentare a zonei oculare este tipică măștilor Lulua, la fel și urechile țuguiate ce ies din perimetrul facial.  Pleoapele căzute sugerează o stare onirică, semn al comuniunii cu lumea spiritelor și este tipică reprezentărilor feminine. Nasul prezintă un pierce în sept iar urechile găurite erau cel mai probabil decorate cu cercei. Este cunoscut faptul că triburile Lulua practicau în trecutul îndepărtat o serie de modificări corporale a căror simbolistică s-a pierdut, rămânând doar practica decorativă a sculpturilor. Fruntea înaltă este delimitată de o friză stilizată sub forma unei diademe decorate cu motive triunghiulare, vopsite în alternanță cu pigment negru. Coafura voluminoasă, în stil “afro”, secționată longitudinal pe centru de o bandă netedă, impresionează prin dimensiuni dar și prin detaliile geometrizate incizate pe suprafațele parietale, reprezentări abstractizate ale firelor de păr. Zonele acoperite de podoaba capilară sunt negre, în timp ce zonele de piele sunt pigmentate cu o nuanță roșiatică. Această combinație cromatică este relativ fidelă coloraturii populațiilor din zona centrală a Republicii Democrate Congo.

Acest gen de mască ritualică denotă chintesența idealului de frumusețe Lulua. Conform curatorului de artă africană Constantine Petridis, artizanii Lulua acordau o atenție sporită frumuseții fizice și au chiar și un termen care definește idealul perfecțiunii corporale în raport cu integritatea morală – bwimpe. Capul supradimensionat, atent studiat,  este considerat un atribut al frumuseții. În acest sens măștile Lulua, prin aspectul lor idelizat, erau menite să atragă spiritele, având astfle rolul de receptacul metafizic ce permitea medierea dintre natural și supranatural.

Baza măștii prezintă pe întreaga sa circumferință o serie de orificii de care se atașa un costum tribal, realizat din material textil. Acest detaliu, împreună cu vizibilele urmele de practică ceremonială și crăpăturile structurii lemnoase, atestă faptul că această mască a fost folosită în ritualurile tribale Lulua.

Piesa cu deosebit aport decorativ pentru o amenajare cu accente exotice, impresionează atât prin dimensiuni cât și prin aspectul său dramatic, amplificat de frumoasa patină naturală a lemnului.

Provenind din colecția privată a unui colecționar german, această mască este o veche manufactură de artizan Lulua, datând din primele decade ale secolului XX (1900 - 1930).

Masca prezentată este un exemplu de rafinament și măiestrie africană. Este cunoscut faptul că artizanii africani din numeroase triburi au dezvoltat un simț al abstractizării aparte, manifestat printr-o estetică unică în lume, care la începutul secolului XX a devenit un izvor pentru artiștii europeni din avangarda artei moderne.

Masca este oferită spre vânzare împreună cu o instalație de prezentare realizată special pentru aceasta. Instalația este formată dintr-o bază de lemn masiv și un stativ realizat din fier forjat și vopsit.

 

 

                 

proveniență

Republica Democrată Congo

 

periodizare

primele decade ale secolului XX

periodizare realizată cu repere de stil, patină naturală, proveniență de lot și arie geografică

 

 marcaje

fără marcaje

 

dimensiuni

înălțime mască cu stativ: 62 cm

dimensiuni mască

înălțime: 30 cm

lățime maximă: 27.5 cm

lungime maximă: 35 cm

dimensiuni stativ

înălțime: 56 cm

dimensiuni bază stativ: 25.4 cm / 25 cm / 4.8 cm

 

gramaj

1,685 kg/mască

1,885 kg/stativ

3,570 kg /ansamblu total

 

stare de conservare

excelentă

 patină naturală și micile fisuri ale lemnului atestă vechimea și utilizarea măștii în practici ceremoniale

structură lemnoasă cu minore fisuri , aspect ce nu afectează integritatea ansamblului

 

 

COST TRANSPORT

Acest produs nu este diponibil pentru livrare prin curierat Poșta Română !

FAN COURIER : 40 lei

 

TOATE ARTICOLELE SE LIVREAZĂ ÎNSOȚITE DE CERTIFICAT de PREZENTARE și FACTURĂ FISCALĂ