Categorii

Centru de masă Secession cu bol tazza din sticlă de Loetz | atelier Argentor | cca.1912

Vandut Centru de masă Secession cu bol tazza din sticlă de Loetz | atelier Argentor | cca.1912
Cod produs: Argentor Loetz
Disponibilitate: Vandut
2000 Lei Preţul în puncte de recompensă: 10
Cant: Adaugă în Coş

Informatii si comenzi telefonice
0727.826.845 / 07ARTANTIK

vezi toate detaliile produsului

Foarte rară piesă de colecție

Centru de masă Wiener Secession cu tazza din sticlă Loetz

piesă oferită în anul 1912, scrimerului italian Dino Urbani 

atelier Argentor Werke & Loetz

cca. 1912

 

 

Centru de masă Wiener Secession cu tazza din sticlă de Loetz.
Bol amplu acoladat și cutat, realizat din sticlă Loetz, etalând o vibrantă nuanță verde cu suprafață iridescentă albastru-petrol (efect Phänomen) .
Sprijin în picior balustru cu decor ritmic-liniar și ornamentalistică floral-vegetală redată în manieră caracteristică Secesiunii Vieneze (Școala de arte decorative „Wiener Werkstätte”).
Anse mobile, stilizate sub forma unor cununi de lauri.
Spijin în talpă circulară ornamentată prin repousse cu suită de medalioane surmontate cu fundițe de ruban.
 
Reversul bazei de sprijin prezintă inscripțiile „Fechtournier 1912” (tr. „Turneu de scrimă”) și „Dino”, atestând faptul că această piesă a fost oferită drept premiu scrimerului italian Dino Urbani, multiplu medaliat internațional, dublu medaliat la olimpiada din anul 1920 (Antwerp)
 
Montură de alamă argintată, realizată de prestigiosul atelier vienez, Argentor Werke, datând în mod foarte probabil din anii 1910.
Atelierul Argentor Werke a creat monturile metalice pentru cele mai multe piese de artă produse de Johann Loetz.

 

Argentor-Werke
 
  Compania își are originile în fabrica Galvanisierungsfabrik, fondată în anul 1863, în Viena, de către C.A Munchmeyer & Co.
În anul 1902, această linie de producție a fost preluată de către Argentor-Werke Rust & Hetzel, devenind unul dintre cei mai importanți producători mondiali de articole decorative și de uz casnic,
realizate preponderent din metal înnobilat prin argintare.

Producția Argentor-Werke, elaborată în stil Wiener Secession / Jugendstil, era destinată atât clienților aristocrați, cât și Curții Imperiale Autro-Ungare,

al cărei furnizor a fost o bună perioada de timp.

 
Compania Argentor-Werke Rust & Hetzel
 
Fotografie istorică: Magazin vienez de prezentare Argentor-Werke Rust & Hetzel
cca 1904

 

Wiener Secession

Secesiunea vieneză (în limba germană: Wiener Secession) a fost o mișcare artistică apărută în 1897 la Viena, după modelul „Secesiunii müncheneze” (Münchner Sezession, 1892) și scurt timp înainte de 
„Secesiunea berlineză” (Berliner Sezession, 1898). 

Mișcarea a reunit mai ales artiști plastici, pictori, graficieni și arhitecți care s-au rupt de tradiția istorisită, dominantă în vremea respectivă în Europa și America de Nord, de unde numele de Secession.


Termenul de „secesiune”, o variantă germană a curentului „Art Nouveau” apărut în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, s-a aplicat în cercurile artistice tuturor 
eforturilor de desprindere (în latină: secessio = separare, scindare) din vechile tipare, căutându-se căi de combatere a sărăcirii și uniformizării comportate de standardele producției industriale.
Secesiunea debutează în Germania în 1892, deschizând seria dizidenților față de arta academistă promovată de „Asociația artistică din München” (Münchener Künstlergenossenschaft). 

Din această mișcare făceau parte Franz von Stuck, Fritz von Uhe, Wilhelm Trübner, Arnold Bocklin e.t.c, care se reunesc în jurul revistei „Die Jugend” („Tineretul”), de unde numele de „Jugendstil”, răspândit în țările 
de limbă germană, până la puternica afirmare a stilului expresionist în preajma Primului Război Mondial. De la Viena, mișcarea secesionistă s-a răspândit și în alte provincii ale Imperiului Austro-Ungar. 
În Transilvania, clădiri în stil secesionist pot fi întâlnite la Cluj (Palatele Berde și Elian), Târgu-Mureș (Palatul Culturii), Turda (reședințe private), Timișoara  (Baia Publică Neptun), Arad, Oradea etc.

 

Sticla de Loetz

Sticlarul Johann Loetz a fost primul producător de sticlă bohemiană de artă din perioada Art Nouveau ( 1890 - 1920 ). 
Atelierul său fondat în anul 1840 de Johann Loetz a devenit cunoscută pentru tehnicile  inovatoare, formele organice și utilizarea îndrăzneață a culorii.
În 1889 Lotez a obținut primul premiu la Expoziția de la Paris pentru formele sale clasice de vaze, dintre care unele au fost lucrate manual și modelate în forme învolburate, cu aspect organic, precum scoici, flori și trunchiuri de copaci. Vazele decorative, cupele și ulcioarele au fost alte forme populare în lexiconul Loetz, iar multe dintre piese au strălucit practic datorită strălucirii lor irizate. Pentru contribuțiile sale în domeniu, Loetz a primit marele premiu la Expoziția Mondială de la Paris din 1900.
Compania a brevetat tehnica Phänomen în 1898 și a folosit-o în combinație cu ale tehnici de pioneriat , în special, irizația Favrile a lui Tiffany. Combinate, cele două tehnici au oferit o mulțime de inspirație designerilor și meșterilor Loetz, inclusiv E. Prochaska, Franz Hofstötter și Koloman Moser.
Ultima perioadă semnificativă pentru sticla Loetz a avut loc între războaie. 
În prima parte a anilor 1920, Loetz a participat la renașterea popularității sticlei cameo, care fusese inițiată de Émile Gallé.
 

proveniență

colecție privată: Italia

țară de origine: Austria

 

periodizare

cca. 1912 

periodizare realizată cu repere de stil, tehnică de manufacturare, marcaje  de atelier Argentor, patină naturală originală și proveniență de lot și arie geografică

 

 marcaje

marcaj de atelier Argentor Werke 

reper de catalog internațional

 

dimensiuni

înălțime: 27.5 cm

diametru deschidere maximă a bolului tazza: 30  cm

diametru talpă de spijin: 16 cm

 

gramaj

1270 grame

 

stare de conservare

excelentă

sticlă fără ciobituri și fisuri

montură metalică fără tasări și fisuri

patină naturală, curățată doar parțial, pentru redarea detaliilor și conservarea autenticității de vârstă

montură metalică prezentând zone cu strat argintat parțial estompat

 

COST TRANSPORT

Acest articol nu este disponibil pentru livrare prin curierat Poșta Română !

FAN COURIER : 30 lei

 

TOATE ARTICOLELE SE LIVREAZA INSOTITE DE CERTIFICAT de PREZENTARE și FACTURĂ FISCALĂ