Limbajul florilor este un mijloc de comunicare realizat prin utilizarea criptologică a unei flori sau a unui aranjament floral .  De sute de ani, aceasta metoda bazata pe simbolistica, a fost practicata în culturile tradiționale din  Europa , Asia și Orientul Mijlociu .
limbajul florilor
Florilor le-au fost atribuite intelesuri secrete,  inspirate din mitologie, folclor, religie si evenimente istorice. In timp, studiul semnificatiei florilor a devenit o adevarata stiinta, numita floriografie ( denumiera aparuta in epoca victoriana).
Simbolistica florilor a fost utilizata pentru prima data in Grecia Antica, fiind raspandita spre tarile Europei Centrale in timpul cruciadelor medievale. Ulterior, repere floriografice au fost utilizate in artele perioadei renascentiste si in barocul timpuriu.
In a doua jumatate a  secolului al VIII-lea,  in contraponderea miscarii iluministe , fervoarea romanticismului victorian a pus accent pe sentimentele interioare, dificil  sau nepotrivit a fi exprimate in cuvinte, conform uzantelor acelei epoci.
Floriografia a fost pentru prima data introdusa in cultura britanica , prin publicarea unor scrisori redactate de sotia ambasadorului britanic la Constantinopole, Mary Wortley Montagu (1689–1762). Acestea prezentau constatari personale privind simbolistica florala atribuita atat in obiceiurile doamnelor din haremuri cat si in mesajele billet-deux
( biletele strecurate in buchete de flori).
Jean Honore Fragonard - Le Billet Doux
Lady Mary Wortley, a observat faptul ca, la curtea imperiala otomana, sclavii si slujitorii practicau alaturi de limbajul floriografic si un complex limbaj cu simbolistica horticola. De exemplu, oferirea unei pere transmitea mesajul ” nu-ti pierde speranta”. In limba turca exista si acum expresia „ermut, her bize hir umut” – „Para, imi aduce speranta”.
Astfel putem presupune ca, in situatia unei iubiri interzise, prin oferirea unui cos cu pere ornat cu flori de trandafir sau  lalele rosii, se transmitea mesajul ” te iubesc, nu iti pierde speranta”.
      Jean Honore Fragonard – Le Billet Doux

„There is no colour, no flower… that has not a verse belonging to it; and you may quarrel, reproach, or send Letters of passion, friendship, or Civility, or even of news, without ever inking your fingers.”  citat : Lady Mary Wortley, 1817

Este demn de semnalat faptul ca, inca din anul 1727,  Aubry de La Mottraye (1674–1743), a prezentat Curtii Regale a Suediei, un studiu al simbolisticii florilor, bazat pe informatii culese in timpul calatorillor sale prin Europa, Asia si Africa.

In anul 1809, Baronul Joseph von Hammer-Purgtsall, publica prima lucrare in care florile erau prezentate prin asociere directa cu simbolistica lor speciala : „Dictionnaire du language des fleurs”.
Cu ajutorul unor femei de origine greaca si armeana , baronul Hammer-Purgstall, descifreaza si traduce in limba franceza, limbajul selam. Acest limbaj codificat,  era folosit de slujitorii din haremurile otomane fiind elaborat prin combinarea unor simboluri florale si horticole cu interpretari fonetice ale unor cuvinte din limba turca.

Primul dictionar de floriografie ” Le langage des Fleurs” este publicat in anul 1819, de catre Louise Cortambert, sub pseudonimul  literar „Madame Charlotte de la Tour”.

Dictionar - Limbajul florilor                                     Le Langage des fleures – 1819 – Charlotte de la Tour – Louise Cortambert                                       
Floriografia a fost popularizata în Franța 1810-1850 ,  în Marea Britanie în timpul epocii victoriene ( cca 1820-1880 ) , precum și în Statele Unite ale Americii in perioada 1830-1850 . In secolul al XIV-lea, carti si tratate in sute de editii, au fost publicate în special în Franța , Anglia si Statele Unite, dar si în Belgia , Germania și alte țări europene , precum și în America de Sud .
say it with flowers (Copy)
  In anii 1830, enuntata pentru prima data in advertorialul unui comerciant,  expresia „spune-o cu flori”, a devenit foarte populara.

   In acesta perioada, limbajul florilor a fost utilizat si in designul bijuteriilor, in al caror ansamblu decorativ erau incorporate diverse elemente organice, reprezentative pentru sentimentele ce se doreau a fi transmise.

Bijuterii victoriene
brosa victoriana – in oferta magazinului www.artantik.ro

Pentru ca rigorile eticii victoriene, nu permiteau exprimarea sentimentelor in mod public, prin viu grai, in comunicarea cu doamnele si domnisoarele britanice, gentlemanii apelau la aceste dictionare floriografice.
tussie-mussie victorian, realizat din argint
Mesajele se puteau  transmite si prin oferirea unui mic buchet floral  numit nosegay ( posy ).
Acest buchet se purta fiind fixat intr-un elegant accesoriu denumit tussie-mussie ( tussie-mussie holder), atasat cu un lantisor la incheietura mainii. Purtarea buchetului, reprezenta acceptarea mesajului sau a sentimentului astfel transmis.
buchet de mireasa - crini cala (Copy)
          
                        tussie-mussie victorian – argint
Buchetele nosegay, isi au originea in uzantele evului-mediu, atunci cand buchetele erau utilizate pentru a acoperii mirosuri neplacute datorate unei igiene personale precare, aspect foarte comun in acea epoca.
Se pare ca aceasta este si originea buchetului miresei, realizat in mod traditional din flori de crin, preferati pentru mirosului lor puternic.
Datorita numeroaselor dictionare tematice publicate in acea perioada, in cultura europeana, simbolistica atribuita fiecarei flori in parte, nu a fost perfect unitara, existand insa interpretari si asocieri ce conturau aceeasi idee.
Adesea, definitia se baza pe aspectul sau comporamentul plantei in sine. De exemplu, plantele sensibile, precum mimoza, reprezentau castitatea. Ratiunea alegerii acestei semnificatii  este argumentata prin faptul ca, frunzele de mimoza se inchid atunci cand sunt atinse.
Trandafirul rosu si spinii sai, au fost folositi pentru a simboliza atat sangele lui Hristos cat si intensitatea iubirii romantice, in timp ce petalele erau marturii ale celor cinci rani de pe trupul rastignit al Mantuitorului.
Trandafirul roz exprima o afectiune ponderata, cel alb sugereaza virtute si castitate, trandafirul galben fiind o expresie a prieteniei sau a devotamentului. Trandafirii „negrii”, cu nuante inchise ( rosu-inchis, violet sau chiar maroniu) au fost asociati cu magia , moartea si stiintele oculte.In artele vizuale, blamand academismul victorian si dorind sa reinvie stilul perioadei medievale tarzii, membrii Fratiei Prerafaelitiene au realizat portretizari idealiste ale femeii, utilizand numeroase simboluri floriografice.

John Everett Millais, Ophelia (1851-52), detaliuJohn Everett Millais, Ophelia (1851-52) – detaliu

In cele ce urmeaza, va invitam sa deslusiti tainele floriografiei victoriene, parcurgand un scurt dictionar al simbolisticii florilor si cautand aceste repere in decoratiunile, accesoriile si bijuteriile ce pot fi achizitionate din magazinul nostru online : www.ArtAntik.ro

autor: Neagu C. Andrei
manager ArtAntik.ro
6 dictionarul florilor (Copy)
dictionar victorian al simbolisticii florilor
 
A-ACANT – arta sau artistic ; arte frumoase
-AFIN – inselatorie
-ALBASTREA – delicatete ; rafinament
-ALOE- ingrijorare , grija
-ALUN – impacare
-AMBROZIE- dragoste impartasita
-AMARANT (Floare vesnica) – fidelitate
-ANASON-reintoarcere a tineretii
-AZALEE – „ai grija de mine” ; pasiune fragila ; stapanire de sine ; simbol chinezesc al feminitatiiB

-BALSAM DE LAMAIE – aduce dragostea
-BEGONIE- prevedere
-BOBOC DE TRANDAFIR ALB – copilarie a unei fete
-BOBOC DE TRANDAFIR ROSU – pura si frumoasa
-BRAD – timp
-BRANDUSA – voiosie ; veselie
-BREBENAC (Vinca) – prietenie timpurie
-BUCHET DE FLORI VESTEDE – dragoste respinsa
-BUCHET DE TRANDAFIRI COMPLET INFLORITI – recunostiinta
-BUJOR – rusine ; timiditate ; manie ; indignare
-BUSUIOC- cele mai bune urari / dorinte ; dragoste ; ura

C

-CACTUS – rezistenta ; caldura ; grandoare
-CALA-dragoste mareata
-CAMELIE- admiratie ; perfectiune ; dar de noroc pentru un barbat ; frumusete ,dragalasenie
-CAMELIE ROZ- „tanjind dupa tine”
-CAMELIE ROSIE- „esti o flacara in inima mea”
-CAMELIE ALBA – „esti adorabila”
-CAPROFOI (Lonicera) -afectiune devotata si generoasa ; dispozitie binevoitoare
-CALDARUSA (Aquilegia) – nebunie
-CALIN (Vibusnum Opulus) – iarna ; varsta
-CAPSUNA – bunatate nemarginita
-CARCIUMAREASA – ganduri de prietenie
-CEDRU – „traiesc pentru tine ” ; „gandeste-te la mine”
-CERCELUS (Fuchsia) – bun gust
-CICLAMENA (Cyclamen Auropaeus) – renuntare si ramas bun ; indrazneala , cutezanta
-CIMBRU – putere si curaj ; activitate
-CIUBOTIOCA CUCULUI (Primula Veris) – meditatie ; gratie cuceritoare
-CLOPOTEL (Campanula Rotundifolia) – supunere ; grija
-CONDURUL DOAMNEI (caltunas) (Tropaeolum Triajus) victorie ; victorie in batalie ; dragoste materna
-CORIANDRU – dorinta (carnala)
-CRETUSCA (Spiraea)- nefolositor
-CRIN – puritate
-CRIN ALB – virginitate ; puritate ; maretie ; „este ceva ceresc sa fiu impreuna cu tine”
-CRIN GALBEN – „plutesc in aer(de fericire)” ; fals si vesel
-CRIN PORTOCALIU- ura
-CRIZANTEMA- bucurie ; „esti un prieten / o prietena minunat(a)”
-CRIZANTEMA ALBA – adevar
-CRIZANTEMA GALBENA – dragoste trecatoare
-CRIZANTEMA ROSIE – „iubesc”
-CUCUTA – „voi muri din cauza ta”

D

-DALIE – bun gust ; instabilitate
-DAFIN (Frunza)- putere ; „numai moartea ma va schimba”
-DEDITEL – „nu poti avea nici o pretentie ”
-DEGETAR – nesinceritate

E

-EUCALIPT – protectie

F

-FERIGA – sinceritate
-FLOAREA SOARELUI – loialitate ; semetie ; „esti splendid(a)”
-FLOARE DE COLT (Leonipodium Alpinum) – indrazneala ; curaj nobil
-FLOARE DE NU MA UITA – dragoste adevarata ; amintiri ; „nu ma uita”
-FLORI DE MAZARE (Lathyrus Odoratus) -„la revedere” ; plecare ; placere a fericirii

G

-GARDENIE – „esti frumoasa” ; dragoste secreta ; rafinament ; bucurie
-GAROAFA – legatura a afectiunii ; sanatate si energie ; fascinatie ; „vai , biata mea inima ”
-GAROAFA ALBA – dulce si draguta/frumoasa ; inocenta ; dragoste pura ; dar de noroc pentru o femeie
-GAROAFA DE CULOARE INCHISA – „DA”
-GAROAFA GALBENA – „m-ai dezamagit ; respingere ; dispret
-GAROAFA PURPURIE- stare capricioasa ; fantezie ; schimbator /schimbatoare
-GAROAFA ROSIE – „inima ma doare din cauza ta ” ; admiratie
-GAROAFA ROZ – „nu te voi uita niciodata”
-GALBENEA – alina inima ; grija ; cruzime ; gelozie ; sentiment sacru
-GHIRLANDA DE TRANDAFIRI – rasplata a virtutii
-GLADIOLA – dragoste la prima vedere ; tarie de caracter ; generozitate
-GRAUSOR (Ranunculus Ficaria) – fericire de a sosi
-GURA LEULUI (Antirrhinum Majus) – „nu” ; inselaciune ; doamna gratioasa ; presupunere
-GUTUIE – tentatie

H

-HORTENSIE – graba ; parere de rau ;floare dedicata lui Apolo

I
-IARBA – subordonare ; utilitate
-IARBA FETEI (Chrysanthemum Parthenium) – protectie
-IARBA NEAGRA (Catluna Vulgaris) – noroc ; protectie ; admiratie ; singuratate
-IASOMIE (Jasmisnus) – politete ; bogatie ; gratie si eleganta
-IEDERA – fidelitate ; prietenie ; afectiune ; casatorie
-IENUPAR – protectie ; sprijin , ajutor
-ILICE (Ilex) – dorinta de bine ; aparare ; fericire domestica ; prevedere
-IN – simbol domestic ; soarta ; „apreciez bunatatea ta ”
-IRIS – credinta ; speranta ; intelepciune si valoare ; elocventa ; „complimentele mele”
-ISOP (Hyssopus Officialinis) – curatenie ; alunga spiritele rele
-IZMA – caldura a sentimentelor

L

-LALEA – faima ; caritate ; declaratie de iubire
-LALEA (in culori variate) – ochi frumosi
-LALEA GALBENA – dragoste fara speranta
-LALEA ROSIE – „crede-ma ” ; declaratie de dragoste
-LAUR – ambitie ; glorie
-LACRAMIOARA – dulceata ; intoarcere la fericire ; puritate perfecta ; umilinta
-LAMAIE – energie ; vioiciune ; picanterie
-LAMAITA (Lippia Citridora) – atrage sexul opus
-LEVANTICA – devotament
-LILIAC – prima iubire
-LOBELIE – rea vointa

M

-MAC – somn etern ; uitare ; imaginatie ; extravaganta
-MAC ALB – consolare ; somn
-MAC GALBEN -bogatie ; succes
-MAC ROSU – placere ; extravaganta
-MAGNOLIE – dulceata ; frumusete ; dragoste de natura ; noblete ; demnitate ; frumusete splendida
-MARGARETA – inocenta ; dragoste credincioasa ; credinta ; simplitate
-MACES (Rosa Canini) – poezie ; „am rani de vindecat”
-MAR (Floare) – preferinta ; noroc
-MENTA – protectie impotriva bolii ; caldura a sentimentelor ; virtute
-MICSANDRA – legaturi afective
-MIGDAL (FLOARE) – speranta ; farmec al iubitului/iubitei
-MIMOZA – sensibilitate, castitate
-MIRT – dragoste ; dragoste in absenta ; amintire ; simbol evreiesc al casatoriei
-MUSCATA – prietenie ; preferinta ; melancolie ; stupiditate ; nebunie
-MUSCHI – dragoste materna ; caritate
-MUSETEL – energie in dusmanie

N

-NALBA – ambitie feminina ; fecunditate
-NARCISA (Narcissus Jonquilla) – egoism ; stima de sine ; „iubeste-ma” ; afectiune reciproca ; dorinta ; simpatie
-NARCISA GALBENA – respect ; deferenta ; dragoste nerasplatita ; inselaciune
-NEMTISOR DE MUNTE (Delphinium) – imaterialitate
-NUFAR – puritate a inimii

O

-OCHIUL BOULUI- dragoste ; gratie , eleganta
-OLEANDRU (Nerium) – atentie ; prevedere
-ORHIDEE – dragoste ; frumusete ; rafinament

P

-PALMIER , FRUNZE – victorie si succes
-PANSELUTA – ingandurare ; iubire
-PADUCEL (Crataegus) – speranta
-PAPADIE – dorinte devenite realitate ; credinta ; fericire
-PATRUNJEL – sarbatori , sarbatoriri
-PELIN – absenta
-PETUNIE – resentiment ; furie ; „prezenta ta ma alina” ; „nu dispera niciodata”
-PIERSIC , FLOARE – longevitate ; „sunt prizonierul tau ”
-PIN – speranta ; mila
-PINTENAS (Delphinlum) nestatornicie ; frivolitate
-PINTENUL COCOSULUI – bucurie ; ingratitudinea ; copilarie ; dorinta de imbogatire
-PIPER ROSU – compasiune
-PORTOCAL – generozitate
-PORTOCAL , FLORI – intelepciune ; puritate ; dragoste eterna ;
-PORUMB-bogatie
-PRIMULA – „nu pot trai fara tine” ; prima tinerete ; dragoste timpurie

R

-ROSTOPASCA (Chelidinium Majus)- bucurie de a veni
-ROZMARIN – amintire ; atasament ; fidelitate

S

-SALCAM GALBEN (Cytisus Laburnum) abandonat(a) ; frumusete ganditoare
-SALVIE – intelepciune ; viata lunga ; virtute domestica
-SALVIE ALBASTRA – „ma gandesc la tine”
-SCORTISOARA – „norocul meu esti tu ”
-SECAREA – demn(a) de toata lauda ; putere
-SMIRNA – multumire
-SMOCHIN – cearta , contrazicere
-SOC – harnicie , sarguinta
-SORBESTREA (Sanguisorba Officinalis) – inima vesela
-SOVARV – veselie si fericire ; imbujorare a fetei (din rusine /timiditate)
-STUF -indiscretie ; docilitate
-SOFRAN – atentie la excese
-STEJAR -simbol nordic al vietii si nemuririi
-STEJAR , FRUNZE – curaj


T

-TISA – parere de rau
-TRANDAFIR ALB – dragoste eterna ; inocenta ; ceresc ; secret si tacere
-TRANDAFIR (FARA SPINI) – dragoste la prima vedere
-TRANDAFIR GALBEN – prietenie ; gelozie
-TRANDAFIR NEGRU – moarte, magie neagra
-TRANDAFIR ROSU – iubire ; „te iubesc”
-TRANDAFIR ROSU CU ALB – impreuna ; unitate
-TRANDAFIR ROZ – fericire perfecta : „te rog , crede-ma ”
-TRANDAFIR (UN SINGUR FIR) INFLORIT COMPLET – „te iubesc” ; „inca te mai iubesc”
-TREMURATOARE (Briza Media) – agitatie
-TRIFOI ALB (Trifolium Repens) – inima usoara
-TRIFOI (CU PATRU FOI) – noroc ; „fii a mea ” , „fii al meu”
-TUBEROZA – placere periculoasa

U

-ULM – demnitate
-USTUROI – curaj ; putere

V
-VALERIANA – dispozitie adaptabila
-VIOLETA – modestie ; credinta
-VASC – „saruta-ma” ; afectiune ; „inving dificultatile ” ; planta sacra in India , planta magica a Druizilor

Z

-ZAMBILA SALBATICA – umilinta ; constanta
-ZAMOSITA (Hibiscus) – frumusete delicata
-ZARNA (umbra noptii) (Solanum Nigrum) adevar
-ZOREA – afectare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *